حجت الاسلام و المسلمین محمد رضا آشتیانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، ضمن تسلیت ایام شهادت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بر لزوم مخاطب شناسی وعاظ و مداحان در مجالس و محافل حسینی تاکید کرد و ابراز داشت: سخنرانی و مداحی برای مخاطب جوان با مخاطب میانسال و کهنسال متفاوت است و مداحان و سخنرانان باید به اقتضائات سنی توجه لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به این که در برخی مجالس مردم برای بهره بردن از مداحی حاضر می شوند، گفت: البته این طور نیست که فکر کنیم همه جا مداح بر روحانی مقدم است و جمعیت صرفاً برای مداحی به جلسات عزاداری می آید و منابر مورد بی مهری مردم است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس همچنین با اشاره به این که فضای کار مداحی و سینه زنی برای جوانان جذاب تر است، افزود: طبعاً کسانی که صدایشان خوب است، با استقبال بیشتری مواجه می شوند تا یک روحانی که ممکن است مساله سنگین علمی را مطرح کند.
وی گفت: البته در همین خصوص نیز لحن روحانی ای که مسلط به تاریخ است با کسی که بیانش جنبه هنری دارد و اشعاری که می خواند زیبایی دارد و جذب می کند، متفاوت است.
حجت الاسلام و المسلمین آشتیانی با تاکید بر این که بسیاری از کسانی که به تکایا و هیئات می آیند، جوان هستند و مراسم دهه عاشورا شور و حال و مسائل خاص خودش را دارد ، اظهار داشت: آنچه مهم است این که در کنار توجه به بعد عاطفی و شور و حال مراسم به بُعد علمی و بصیرتی نیز توجه کافی را داشت.
وی یادآور شد: ما خودمان طلبه هستیم و هنگامی که استادی را می بینیم که پیچیده و با اصطلاحات خیلی بالا صحبت می کند، با یک استادی که با زبان گرم صحبت می کند، برای ما هم قضیه کاملاً فرق می کند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی همچنین افزود: مبلغ مانند دانشجو است، به این معنی که در دانشگاه واقعا! همه اساتید یک جور نیستند و برخی جاذبه دارند و در مورد برخی دیگر دانشجویان شاید به ناچار سر کلاس بنشینند.
وی اضافه کرد: به اعتقاد بنده یک روحانی و استاد دانشگاه باید جامعه شناس باشد و بداند صحبت کردن و سخنرانی در هر مجلسی و برای هر گروه سنی و طیف مخاطبی، اقتضائات خاص خود را دارد و کسی در کارش موفق است که به این نکات ظریف توجه لازم را داشته باشد.
معاون جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برگزاری جلسات با حضور مبلغین پیش از ایام ماه مبارک رمضان و دهه اول محرم در جامعه مدرسین گفت: در این گونه جلسات با حضور سخنرانان برجسته و همچنین علمای شاخص مهم ترین نکته های تبلیغی به روحانیون و ائمه جماعات مساجد بیان می شود.
وی افزود: برخی از روحانیون باید در امر تبلیغی به صورت تخصصی در رابطه با سخنرانی و خطابه متخصص شوند و خوشبختانه بستر کار در این باره به خوبی در حوزه های علمیه فراهم است.
حجت الاسلام و المسلمین آشتیانی ادامه داد: در گذشته ما طلبه ها درس هایمان را می خواندیم و منبر می رفتیم، ولی الان تبلیغ تقریباً تخصصی شده و باید مشخص شود که روحانی واقعاً ذوق تبلیغ را از این جهت دارد یا ندارد.
وی اضافه کرد: در کلاس های تخصصی حوزه، صدا، بیان، آهنگ و تمام موارد تقریبا لحاظ می شود و سپس افراد متقاضی به آن رشته می آیند.
این نماینده مجلس همچنین خاطرنشان کرد: اگر در منبر برخی روحانیون احیاناً ضعفی وجود دارد باید آسیب شناسی لازم در این باره صورت گیرد تا شاهد تقویت منابر و گرایش بیشتر مردم به آن ها باشیم.